Blog je mrtav ili možda ipak nije…

Priču o tome je li blog mrtav vjerojatno ste čitali do sada bar deset puta.

Mnogi blog sahranjuju još od 2013. godine tvrdeći da je osobnom blogu vrijeme isteklo i da više ne vrijedi budžete trošiti na ovaj vid komunikacije s publikom.

Priču o ovom smrtnom slučaju počeo je Jason Kottke na sajtu Nieman Lab

Blogovi i dalje postoje, mnogi od njih su izvrsni, mnogi od njih će i dalje postojati i biti izvrsni još mnogo godina. No blog zamjenjuje sve veći broj različitih medija koji su poput bloga, što predstavlja odlučno ne blogovima.

Prema tvrdnjama Jasona Kottke svi mediji na webu i mobilnim aplikacijama u sebi imaju DNK bloga. Od 1997. do danas blog je evoluirao u Facebook, Twitter, Pinterest

Na Linkedinu danas imamo Pulse, blog platformu koja je mnoge učinila poznatim blogerima. Facebookove bilješke atraktivnijeg su izgleda i čini se većeg potencijala nego ikad prije. Instagram ima angažman korisnika koji je veći nego na svim ostalim društvenim mrežama zajedno.

Da li je bolje koristiti osobni blog ili društvene mreže
Foto: pegfitzpatrick.com

 

S druge strane ove priče, istraživanja pokazuju da je blog popularniji nego ikad prije. Istraživanje Content Marketing Instituta pokazalo je da 80% B2B marketara i danas uključuje blog u svoje marketinške strategije. Razlog za popularnost bloga nije nostalgija nego analitika.

Jedan blog post nastavlja donositi promet na web 700 dana nakon njegove objave!

Blog post najveći dio prometa, točnije 72% donosi prvih mjesec dana nakon objave. Ostalih 28% prometa post donosi u periodu od dvije godine nakon objave.

Kolika je vrijednost jednog blog posta

A kako stvari stoje kod nas?

Da ne bude da sam o ovoj temi čitala samo strane blogove (ne mrtve!) istraživala sam malo i naše govorno područje.

Sjetila sam se jedne polemike na Facebooku koja se dogodila nedavno (bar mi je tako sjećanje govorilo) i sigurna sam da je polemiku pokrenuo Ivan Bildi. Počela sam tražiti tu famoznu polemiku na njegovom blogu, zatim sam kopala po Facebook stranici Ivan Bildi. Zamislite, tražiti objavu na FB koje se sjećate kroz maglu. Ne nađoh je tu, samo jedna bilješka i link na stream o tome je li blog mrtav.

Mala digresija: Znate, ti famozni streamovi i sadržaji koji žive 24 sata nakon objave i mi, majke male djece koje imamo toliko vremena da jedan video klip gledamo na četiri rate, nismo baš u ljubavi. To je za nas gotovo beskoristan i nepostojeći sadržaj.

Nego da nastavim.

Sa FB stranice Ivan Bildi premjestim se na privatni profil i kao pravi voajer i tračara počnem kopati čovjeku po profilu. Konačno, na trećoj adresi, nađem bilješku o tome je li blog mrtav objavljenu u rujnu 2015. godine. Prema ovom tekstu blog je umro i upravo ga sahranjujemo.

Je li blog mrtav ili ipak nije mrtav

Ako kritički konzumirate ovaj sadržaj morate se zapitati zašto sam autor potencira ovu priču, a ima osobni blog koji redovno ažurira i upinje se da proširi mailing listu…

Usuđujem se tvrditi da kvalitet sadržaja koji se objavljuje na društvenim mrežama i na vlastitom serveru nije isti. Odnosno instant sadržaj na instant platformu. Onaj sadržaj od kojeg očekujete rezultat dugotrajniji i značajniji od vala polemike, popularnosti i šerova ide na vaš server. Zašto tvrdim ovo?

Sama priča o tome je li blog mrtav izaziva raspravu i naravno da je bolje tu raspravu početi tamo gdje imate masu ljudi. Svaki sadržaj u koji ste uložili više truda i vremena i koji bi vam mogao donijeti posao ide na sigurno odnosno na vaš vlastiti server. Da ne pričam tek tako o ovoj temi imam primjer iz vlastitog iskustva.

Na svom blogu sam još 2013. godine objavila tekst Možda i vi kršite autorska prava, a toga niste svjesni koji u početku nije izazvao preveliku pažnju, ali kasnije se pokazao kao jedan od boljih i čitanijih na blogu. Na osnovu tog teksta sam 2015. (dvije godine kasnije!) dobila posao sa unosnim honorarom.

Da sam ovaj tekst objavila kao Facebook bilješku tko zna šta bi se s njim dogodilo jer su Facebook bilješke u međuvremenu trpile promjene, nestajale, vraćale se…

Napokon dolazimo do vjerojatno najjačeg argumenta. Prije nekoliko dana magazinu VIZ koji je na Facebooku bio prisutan pet godina izbrisana je stranica. Objašnjenje je neprimjeren sadržaj, ali ništa više od toga. Pet godina ulaganja financijskih sredstava i ljudskih resursa izbrisano je jer je “gazda” rekao da se vaše ponašanje njemu ne sviđa.

 

I onda opet preokret! Nakon nekoliko dana blokade u kojoj 150.000 fanova VIZ magazina nije imalo pristup sadržajima objavljivanim na Fb stranici, dolazi isprika i ponovna aktivacija stranice.

Kako se trebate ponašati na pojedinoj platformi ovisi o raspoloženju vlasnika platforme. Kako Facebook nije isti danas i prije pet godina, tako ni pravila ponašanja nisu ista, a sve to utječe i na vaš sadržaj koji biste tu objavljivali.

I sad vi meni recite da je blog mrtav…

Smrt bloga ili puka igra riječi

Ako malo detaljnije istražite ovu temu doći ćete do zaključka da se najveća prašina diže oko igre riječi, a ne oko toga je li blog zaista mrtav.

Oni koji tvrde da je blog zaista mrtav i da će u narednim godinama samo “izdisati” smatraju da blog kao online dnevnik više nema funkciju. Zamijenile su ga mnogo bolje platforme kao što je Facebook, Linkedin Pulse, Instagram…

Ono u što se blog sada pretvorio (prema njihovim riječima) je publishing platform odnosno mjesto na kojem možete objavljivati, a koje je u vašem vlasništvu.

Dakle, prema tim tvrdnjama, nije bloger nego pisac, nije blog nego platforma.

Zašto blog nije mrtav

Blog nije mrtav i neće ni biti iz nekoliko jednostavnih razloga:

[list] [li type=”glyphicon-ok”]Moj blog moja pravila[/li] [li type=”glyphicon-ok”]Sadržaj u koji ste ulagali u vašem je vlasnštvu[/li] [li type=”glyphicon-ok”]Samo vi odlučujete je li primjereno objaviti neki članak ili ne[/li] [li type=”glyphicon-ok”]Ne ovisite o politici poslovanja kompanije kod koje ste podstanar[/li] [li type=”glyphicon-ok”]Vaš brend zaslužuje vaš vlastiti medij, a ne milost dioničara i korisničke službe neke platforme[/li] [/list]

Za kraj ja mogu, bez imalo objektivnosti, zaključiti: ako radio nije umro tek blog neće umrijeti.

 

Foto: Rachel Smith/Flickr

Irena Omazić

PR i content marketing specijalist. Pomaže klijentima web stranicu pretvoriti u biznis alat uz pomoć strateški planiranog sadržaja.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.