Blogeri: Nedostaje nas u svim nišama

Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama i domaćim blogovima “priča se” o lošoj praksi i dobrim preporukama za plaćeno blogovanje, raspravlja se o tome zašto je kvalitetnih blogera malo, a mnogo onih koji pišu “kao” za svoju dušu.

Prva je na temu blogovanja post na svom blogu objavila Mahlat, pa onda Dragan Varagić, bilo je komentara dobrih i vrijednih blogera na društvenim mrežama, sve redom poznati, ustrajni blogeri i profesionalci u ovom poslu, što znači da od toga imaju zaradu.

Ja sam jedna od onih o kojima se pisalo i komentiralo. S blogom, ali nedovoljno konzistentna, ustrajna, bez vlastite (brojne) publike, nedovoljno vidljiva… Za većinu ovih razloga sama sam kriva. Kako se kod nas kaže “u majstora kuća najgora”, a nije da ne mogu bolje.

Plaćeno blogovanje u BiH

Pored ovakvog odnosa prema “vlastitom mediju” o plaćenom blogovanju mogu reći ponešto. Prvo što bih istaknula je da ne morate imati jako veliku i brojnu publiku da biste uspjeli. Bar moj primjer kaže tako.

Ja sam u prvu plaćenu kampanju “upala” zahvaljujući starom tekstu koji se klijentima svidio. Riječ je o tekstu “Možda i vi kršite autorska prava, a toga niste svjesni”. Stil pisanja i moj pristup im se svidio, i tako je počela kampanja od nekoliko mjeseci.

Drugi angažman sam ostvarila zahvaljujući prvom. Dakle, imala sam referencu koja je značila nešto.

Treći angažman dobila sam zahvaljujući preporuci prvog klijenta, a pisala sam za projekt Vijeća Europe. Bilo je to vrlo korisno iskustvo, sa unosnim rezultatima mog rada.

Danas pišem za jednu računovodstvenu agenciju iz Sarajeva. Moj dio posla je uređivanje sadržaja i pisanje blogova. Radim u sjajnom timu i dobro sam plaćena.

Da biste zarađivali od bloga očito je da morate imati nekoliko utakmica u nogama. Ja sam do prvog plaćenog angažmana pisala sedam godina. Vjernu publiku i kredibilitet (koji kod mene i nisu jača strana) steći ćete REDOVNIM i samo redovnim objavljivanjem korisnog, relevantnog i interesantnog sadržaja. Ako se ozbiljno prihvatite posla, rezultat ne može izostati vjerujte mi.

A gdje je vidljivost

Svojom vidljivošću se ne mogu pohvaliti jer nikad nisam bila “THE blogger”, ona čiji se tekstovi naveliko čitaju i dijele. Za to sam ja kriva jer ne ustrajem u kvalitetnom i čestom objavljivanju sadržaja. Da naglasim, sadržaja na svom blogu! Jer rokovi za tuđe blogove nikad nisu dolazili u pitanje.

Dijeljenje vlastitih tekstova je također bila osrednja aktivnost. Na samom početku blogovanja nisam bila sigurna da su mi tekstovi toliko dobri, pa sam samu sebe testirala i preispitivala. Kasnije je dijeljenje bilo češće i intenzivnije, ali i dalje nedovoljno. Ovakva praksa u kombinaciji s neredovnim objavljivanjem davala je rezultate baš onakve kakav je bio i sam rad, manjkav s više strana. Ali je činjenica da rezultata ima.

Pored ove analize stoji i jedna istina koju moram priznati. Da sam s ovakvim stavom i ovakvim radom bila u Europi ili Americi ne bih uspjela. Kod nas je to ipak moguće jer nema jake konkurencije.

Nedostaje nas u svim nišama.

Razmislite o tome!

Irena Omazić

PR i content marketing specijalist. Pomaže klijentima web stranicu pretvoriti u biznis alat uz pomoć strateški planiranog sadržaja.

4 komentara
  1. Draga Irena, jutros otkrih tvoj blog i oduševljena sam! Retko mi se dogodi da pročitam više od dva posta iz prvog navrata, a tvoji tekstovi me samo vuku jedan za drugim. 🙂

    1. Draga Nado, od srca ti hvala na komentaru i na vremenu koje si izdvojila za čitanje. Čitamo se i dalje! Kad proučim tvoju stranicu, poslat ću nekoliko pitanja jer je sadržaj baš za mene 🙂

  2. I ja sam do svog prvog plaćenog posta došla posle par godina pisanja, redovno sam objavljivala postove svaki drugi/treći dan, kao što i danas radim posle evo devet godina, koliko imam blog. Treba neko da te preporuči, stoji i to, ali prvenstveno bloger treba da preporuči sam sebe, kako pisanje mna samom blogu, tako i komunikacijom na društvenim mrežama i dešavanjima “van ekrana”.
    To je makar moje iskustvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.