Kako tražiti sponzora: Iskustvo apliciranja za premium domenu #odaberime

Kako NAĆI sponzora često je pitanje koje možemo čuti od onih koji nemaju vlastita sredstva za razvoj ideje ili već postojećeg projekta.

Rijetko aktivnostima traženja sponzora pristupamo s druge strane priče, a to je kako pametno TRAŽITI sponzora.

Priprema prezentacije projekta i samo predstavljanje odmakli su daleko od privitka u wordu koji prikačite u emailu. Danas možemo očekivati malo vremena i malo pažnje samo za sebe i zbog toga je planiran nastup napametniji izbor!

O iskustvu traženja sponzora mogu vam pričati iz vlastitog nedavnog iskustva. Prijavila sam se za sudjelovanje u akciji odaberi.me – dodjele premium domena crnogorskog državnog domena i dobila domenu za svoj projekt.

Sad ćete pomisliti “jakog li sponzorstva kad dobijete domenu koju i sami možete kupiti za 10$”

Moram vam reći da nije baš tako jednostavno.

Background

Premium .ME domene ne možete naći u slobodnoj prodaji. Morate imati jako dobru ideju da biste domen dobili bez ikakve naknade ili jaaaako mnogo novaca. Nas 60 sa prostora cijele bivše SFRJ dobilo je premium domene i priliku da pokrene svoje projekte.

Post ne pišem da bih se hvalila postignutim nego da pojasnim kako se pametno predstaviti da bi traženje sponzora bilo uspješno?

Što je potrebno pripremiti i kako se predstaviti

Prilikom apliciranja za ovo sponzorstvo postojala je olakšica za sve aplikante. Ekipa iz #odaberime je pripremila aplikacijski formular koji bi vas držao u fokusu prilikom prezentacije ideje. Uz svaki odjeljak stajalo je kratko objašnjenje onoga što se traži od vas stoga prezentiranje osnovnih informacija nije bilo teško.

Ono što je pojedine aplikacije činilo uspješnijim od drugih su informacije kojima se raspolagaže prije popunjavanja aplikacije.

Nije najvažnije da znate sjajno sročiti rečenicu, da imate jezgrovit govor, da imate sjajnu ideju. Ove osobine jesu poželjne, ali mnogo je važnije da znate:

[list] [li type=”glyphicon-ok”]kako svoju sjajnu ideju provesti u djelo[/li] [li type=”glyphicon-ok”]kako projekt održati na tržištu[/li] [li type=”glyphicon-ok”]kako realizacijom ideje stvoriti vrijednost za sebe i za svog sponzora[/li] [/list]

Kako tražiti sponzorstvo – korak po korak

Prvo što se od vas očekuje je da ukratko predstavite svoju ideju.

Idealno bi bilo da to kratko predstavljanje stane u jednu rečenicu.

“Nijedna ideja ne vrijedi pet para ako je  ne možete objasniti u jednoj rečenici”

Ako ljudima morate objašnjavati šta radite nešto nije ok, ili ideja ili vaša prezentacija.

Sljedeći korak je objašnjenje trenutnog stanja projekta. To je onaj dio o kojem biste trebali “znati nešto”. Idealno bi bilo da su to podaci potkrijepljeni konkretnim dokazima. Cifre sa Google analyticsa, broj pretplatnika na newsletter i slični rezultati rada koji su “crno na bijelo pokazatelj” da napredovanje postoji. U mom slučaju konkretni dokazi bili su: beta verzija bloga sa 80 objavljenih članaka, publika koja je već poprilično definirana, 260 pretplatnika na tjedni email newsletter, preko 800 fanova na Facebooku… Bez obzira što se radilo o blogu na besplatnoj wordpress platformi i što je u ovoj fazi ideja bila amaterski realizirana, imala sam plan kako napraviti sljedeći korak u realizaciji projekta. Plan je vrlo realan i uz dosta rada moguć za realizaciju. I domena je moja!

Novi fragmentirani medij je online

 

Proljeće se ušunjalo u vrt ? prvi vjesnici su šareni i prkosni ni kiša ne smeta Fotografiju objavljuje Zasadi ME (@zasadi.me)


Zasadi.me je počeo stvarati statistiku na Google analyticsu. Novi tzv. fragmentirani medij je online. Vrtlarenje, njega biljaka, kreiranje vrta, putovanje kroz vrtove iz regije i svijeta, “uradi sam” projekti i još mnogo toga bit će teme o kojima ću pisati.

Važan korak u realizaciji ideje koji od samog početka morate planirati je monetizacija projekta. Ovaj korak pokazuje koliko je moguć razvoj i opstanak na tržištu.

Kako drukčije monetizirati medij nego reklamom i sponzorima…

Moja ideja nisu bili lijepi šareni baneri koje nitko ne vidi. Native advertising ili prirodno oglašavanje je karta na koju želim igrati. Oglašivačima bih ponudila čitav “paket proizvoda”:

  • sponzorirani članci
  • testiranje proizvoda uz bogat multimedijalni sadržaj
  • uradi sam projekti pod pokroviteljstvom
  • sponzor magazina (koji je besplatan za pretplatnike sa email liste)
  • brendirana vremenska prognoza
  • sponzoriranje pojedine kategorije na blogu (npr. proizvođači sredstava za zaštitu biljaka sponzori kategorije “savjeti i njega biljaka”)

Ovakav način oglašavanja ima velikih prednosti za vrtlare koji većinu ideja i informacija traže na internetu, ali i za oglašivače kojima na raspolaganju stoji medij sa kredibilitetom koji privlači isključivo njihove kupce, jer čitatelji portala Zasadi.me su vlasnici vrtova.

Otkud dolazite, kamo idete, kome idete i način kako tamo mislite stići informacije su koje će vam biti prijeko potrebne za predstavljanje sponzorima. Koliko ćete biti uspješni u tome ovisi o vašoj sposobnosti da na ova pitanja nađete jasne odgovore.

 

Irena Omazić

PR i content marketing specijalist. Pomaže klijentima web stranicu pretvoriti u biznis alat uz pomoć strateški planiranog sadržaja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.