Male obiteljske kompanije: Kako se uspješno predstaviti kupcima

Kampanju ove male manufakture pratim duže od godinu dana. Počelo je reklamom na Facebooku koja mi je privukla pažnju zbog domene -> ime i ekstenzija .BA.

Kliknula sam reklamu koja me odvela na web stranicu ove manufakture. Na odredišnoj stranici, odnosno na landing pageu kako bi se kod nas reklo, odmah je pisalo što bih trebala učiniti, odnosno koja akcija je poželjna.

“Naručite!”

Dobru web prezentaciju malih kompanija i zanata u BiH ne viđam često i zato me ova stranica zainteresirala. Radi se o manufakturi Baklava.ba

Kako kreirati uspješnu online komunikaciju

Elementi kvalitetne online komunikacije daju dobre rezultate samo ako se koriste promišljeno, istovremeno i integrirano. U suprotnom, uz pojedine elemente kompanija ima prisustvo na internetu, ali vidljivi rezultati izostaju.

Da bi se postigao uspjeh, komunikaciju je potrebno započeti web stranicom kao vlastitim medijem.

Ono što stvara probleme mnogim malim obiteljskim kompanijama i zanatima u BiH jesu budžeti za promotivne aktivnosti. Zato web stranica ne mora biti vrhunsko dizajnersko rješenje. Kvalitetna web stranica ne mora biti vrhunski dizajnirana, ali mora ostvarivati poslovne ciljeve i učinkovito ih komunicirati vašoj ciljanoj publici.

Komunikaciju poruka i razgovor sa kupcima najbolje je započeti na društvenim mrežama.

Društvena mreža na kojoj se proizvodi prezentiraju sa najviše uspjeha je ona na kojoj je najveći broj potencijalnih kupaca. U BiH je to Facebook jer ima 1,401.520 korisnika.

Broj aktivnih korisnika ne jamči uspjeh u komunikaciji. Uspješnu kampanju na društvenim mrežama čine “glas brenda” (način na koji se obraća fanovima) i kreiranje sadržaja koji kupci žele vidjeti (konzumirati).

Što manufakturu Baklava.ba čini uspješnom

Svi kanali komunikacije koji se u BiH masovnije koriste su dostupni i vidljivi.

Kako kreirati uspješnu online komunikaciju

Web stranica jeste “mala”. Nema mnogo sadržaja, ali ima sve informacije koje bi kupca mogle interesirati:

  • fotografije proizvoda
  • opis proizvoda
  • cijena
  • način naručivanja
  • isporuka
  • uvjeti i sigurnost plaćanja

Stranica “O nama” je posebna priča. Priča o baklavama, njihova povijest i način pripreme uvjere vas da zaista kupujete nešto posebno. Dodatnu potvrdu kvaliteti i autentičnosti ove priče daju video klipovi u kojima možete vidjeti kako nastaju džandar baklave, pituljice i ostale ljepote koje ovaj mali biznis plasira na tržište.

Nakon dolaska na web stranicu, kao kupac gotovo da nemate nedoumica o kvaliteti proizvoda.

Na Facebook stranici, koja ima preko 18.000 fanova, komunicira se konstantno, ne samo uoči Bajrama i praznika kad se baklava konzumira u većim količinama 🙂 Sadržaji koji se dijele na ovoj društvenoj mreži baš su po mjeri i kupaca i manufakture Baklava.ba. To su većinom fotografije sočnih i slasnih baklava u velikim količinama, pa kada vam voda krene na usta ide objava “kako naručiti proizvod”.

Prelijevanje online komunikacije/poslovanja u offline svijet

Komunikacija s kupcima ovog malog brenda nije ostala iskljičivo u virtualnom svijetu. Dodatni dojam na kupca ostavlja pakiranje proizvoda. Lijepo i jednostavno pakiranje je kao produžena ruka vrijedne domaćice koja uz okus i miris svakom kupcu uz obavljenu kupovinu donese i osjećaj luksuza.

Diferenciranje u odnosu na konkurenciju, dodatna vrijednost proizvodu (u vidu pakiranja, personaliziranih poruka i dostave na kućnu adresu), ali prije svega kvalitetna komunikacija i prezentacija na tržištu, učinili su da se Baklava.ba izdvoji kao jedan od vodećih proizvođača iako nisu ni prvi, ni jedini, ni najduže na tržištu.

Na kraju vijest koja je potvrda uspješnosti poslovanja ove manufakture -> Baklava.ba uskoro otvara svoju prvu tgovinu. Fizičku dakako!

 

 

Ovako mali brendovi postaju veliki!

 

Irena Omazić

PR i content marketing specijalist. Pomaže klijentima web stranicu pretvoriti u biznis alat uz pomoć strateški planiranog sadržaja.

3 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.