Misterij oko PR zanimanja riješen

Ja imam jedan veliki problem. Ne znam šta sam po zanimanju. To drago pitanje koje je bitno ama baš svakom službeniku u našim općinama, bolnicama, ambulantama, biroima, raznim uredima, izaziva kod mene poprilične frustracije.

Kad mi postave ovo pitanje krenem sa objašnjavanjem onog što radim, najbliži pojmovi su: portparol, glasnogovornik, piar… To najčešće nije dovoljno dobro. Zatim krenu pitanja tipa: pa dobro šta ste završili? Bachelor i master poslovnog komuniciranja ne zvuči bolje, a i nema toliko prostora da se upiše, crta je kraća.

Razgovor redovno završava izjavom, ma nije ni važno zanimanje bitno je napisati stupanj stručne spreme, dakle sedmi. Zanimanje: sedmi stupanj. JESSSS.

Ne bude mi mrsko u popisu djelatnosti BiH potražiti to svoje zanimanje, pa da (zlu ne trebalo) i šifru zanimanja zapamtim i ponudim potrebitima.

Zanimanje: PR

Klasifikacija djelatnosti BiH izrađena je (navodno) po osnovi Statističke klasifikacije ekonomskih djelatnosti u EU ili NACE. Radna grupa, sastavljena od predstavnika ČAK tri statističke institucije u BiH, izradila je verziju statističke klasifikacije ekonomskih djelatnosti BiH (koja se i danas smatra novom) pod nazivom Klasifikacija djelatnosti Bosne i Hercegovine 2010 – KD BiH 2010.

Među nekoliko stotina zanimanja na tom je popisu sve što se ikada smatralo zanimanjem. Ima čak i onih zanimanja za koja ne postoji formalna edukacija, ali su jako unosna.

 

popis zanimanja u BiH
Ono što ne postoji je “netko” za odnose s javnošću. Najbliže mom zanimanju je savjetnik za odnose s javnosti. No ako ovo gledate iz perspektive PR struke pravite ogromnu pogrešku nazivajući diplomanta ili nekoga sa dvije godine rada u struci savjetnikom. Za to ipak treba malo više rada i truda.

Drugo najbliže zanimanje sa popisa je komunikolog. Nisam sigurna ni da je ovo sretan odabir jer studij poslovnog komuniciranja ima komunikoloških predmeta, ali ne obrađuju se toliko opširno i temeljito da bi svi mogli biti komunikolozi. Znači li ovo da su svi sa filozofskog fakulteta po zanimanju filozofi?!

U dokumentu KD BiH 2010 navodi se:

“Standardna klasifikacija zanimanja izrađena je prema načelima i sistemu Međunarodne standardne klasifikacije zanimanja (ISCO-88), odnosno njene evropske verzije (ISCO-88 COM), i na taj način je osigurana međunarodna uporedivost podataka.”

Međutim u europskoj verziji navedenog dokumenta postoje zanimanja odnosi s javnošću i komunikacije.

popis zanimanja u EU, public relations

Zašto i ovaj dio dokumenta nije kopiran i “primijenjen” kao i ostalo, nije jasno.

Misterij riješen

Kao i za sve probleme koji se javljaju jer se zakonodavstvo, administracija i praksa ne poklapaju, mi rješenje nađemo u hodu.

Dakle, zanimanje onih koji se bave IKT (informacijsko komunikacijske tehnologije): sedmi stupanj!

 

Foto: allenran 917/Flickr

Related Posts

Leave a reply