Poticaj za samozapošljavanje: Malo tebi, malo meni i još meni

Poticanje poduzetništva kao održivog razvoja ekonomije ideja je koju nastoje razviti mnoge države. Kroz mjere poticanja samozapošljavanja ovu ideju već nekoliko godina nastoji razviti i BiH, dajući gotovo pa nepovratna sredstva za otvaranje malih kompanija ili registriranja poljoprivrednih gospodarstava.

Uvjeti za prijavu na ovaj javni poziv imaju osobe koje su minimalno dvije godine na birou, što znači dvije godine bez posla.

Obveza koju preuzimamo na sebe kada (ako) dobijemo sredstva za poticaj samozapošljavanja je godinu dana poslovanja, što podrazumijeva:

  • registracija obrta
  • plaćanje doprinosa u periodu od godinu dana

Vrlo jednostavni zahtjevi. Možda!

Što znači registracija obrta u BiH?

Postupak registracije obrta, savjete i vrijeme potrebno za registraciju sjajno je opisan u članku na blogu Chronos.ba. Detaljan postupak i sva potrebna dokumentacija navedeni su korak po korak. Sigurno će vam biti zanimljiva tabela sa pojedinačnim troškovima registracije obrta.

Dodatne savjete o osnivanju obrta možete pronaći i u besplatnoj e-knjizi koju je Chronos objavio.

Registracija obrta zahtijeva prikupljanje dokumentacije u raznim institucijama. Kako se navodi u već spomenutom članku postupak traje otprilike 15 dana (dobijanje rješenja 10 dana + izrada pečata 1 dan + registracija u Poreznoj upravi 1 dan + otvaranje transakcijskog računa 1 dan + prijava vlasnika i zaposlenika 1 dan). Navedeni podaci samo su okvirni, dobijeni na bazi iskustava pojedinih obrtnika i mogu biti različiti ovisno o kojoj općini se radi.

Potrošena sredstva -> ~ 900 KM

Sad kad ste registrirali obrt morate imati alate pomoću kojih poslujete. Jedan od važnijih alata za poslovanje u BiH je fiskalna kasa! Da biste mogli ispostaviti račun za svoje usluge (ili proizvode) morate kupiti fiskalnu kasu čija je cijena u najjednostavnijoj verziji 700 KM. Tome treba dodati troškove postavljanja kase i servisiranje jer sami nećete moći.

Potrošena sredstva -> ~ 800 KM

Budući da ste se ugovorom kojim prihvaćate poticaj za samozapošljavanje obvezali na plaćanje doprinosa za godinu dana to znači da ćete (vjerojatno za minimalan iznos mjesečnih davanja) morati izdvojiti 450 KM mjesečno.

Potrošena sredstva -> ~ 5400 KM

Da rezimiramo!

Niste ni počeli poslovati, a BiH vam od samog starta poručuje da njen dio kolača iznosi 7100 KM. Slovima sedam tisuća i stotinu konvertibilnih maraka.

Ahh da usput da kažem sredstva koja se dodjeljuju za poticaj samozapošljavanja iznose 2200 KM.

poticaj za samozapošljavanje u BiH

A što je sa promocijom obrta?

U ranijem postu na ovom blogu pisala sam koliko malim kompanijama znači dobra online komunikacija i koliko to utječe na poslovanje. Zahvaljujući dobroj online komunikaciji i malim sredstvima koja su uložena u Facebook oglašavanje manufaktura Baklava.ba je od male manufakture došla do slastičarne u centru Sarajeva. Bez online prodaje ovaj bi proces bio zasigurno mnogo teži i duže bi se išlo do cilja.

Ako ste već osnovali kompaniju sada je važno promovirati je i prezentirati sve što možete ponuditi tržištu. Online prezentacija kompanije, usluga ili proizvoda koje kompanija nudi, presudni su za uspješno poslovanje jer na relativno jeftin način prezentirate kompaniju relativno velikom broju ljudi. (Ako uzmete u obzir koliko koštaju offline reklame ovo baš djeluje jeftino.)

Elementi koji su potrebni za online promociju kompanije:

[iconheading type=”h5″ style=”glyphicon glyphicon-ok” color=”#dd3333″]Domena[/iconheading]

.BA košta 50 KM godišnje .COM košta oko 20 KM

[iconheading type=”h5″ style=”glyphicon glyphicon-ok” color=”#dd3333″]Hosting[/iconheading]

ovisno o veličini zakupljenog prostora košta od 50 KM pa više (kod domaćih provajdera)
[iconheading type=”h5″ style=”glyphicon glyphicon-ok” color=”#dd3333″]Dizajn web stranice[/iconheading]

s obzirom da ste na samom početku bit će dovoljan gotov template koji košta oko 100 KM
[iconheading type=”h5″ style=”glyphicon glyphicon-ok” color=”#dd3333″]Postavljanje web stranice[/iconheading] ako ne znate sami morat ćete platiti postavljanje stranice. Rad sa stranicama u WordPressu nije kompliciran, ali pored svih poslova imate još i tu obvezu – oko 400 KM
[iconheading type=”h5″ style=”glyphicon glyphicon-ok” color=”#dd3333″]Izrada Facebook stranice[/iconheading] ovo može biti osnovno mjesto komunikacije s kupcima, ali i osnovni izvor prometa na web stranicu, pa se podrazumijeva da ćete vrijeme uložiti i u društvene mreže
[iconheading type=”h5″ style=”glyphicon glyphicon-ok” color=”#dd3333″]Fotografije[/iconheading] kvalitetna fotografija znači mnogo za svaki vid online promocije. Ako si ne možete priuštiti profesionalnog fotografa, slike možete pripremiti i sami

Potrošena sredstva -> ~ 600 KM

Niske cijene ovih usluga navela sam pod pretpostavkom da ćete komunikaciju na Facebooku i održavanje web stranice raditi u vlastitoj režiji.

Da naglasim, idealno bi bilo od samog početka komunikaciju i online nastup voditi profesionalno i konzistentno, ali ako mnoge od ovih stvari morate raditi sami jer budžet za promociju i marketing nemate, manje greške (lošije fotografije i dizajn) mogu se nakratko zanemariti.

Da li da pristanem ili odustanem?

Hoćete li pristati na ovakve uvjete “poticanja” poduzetništva (ako se ovo uopće može nazvati poticanjem) ovisi o tome kolika je vaša želja za formaliziranjem svog poslovanja.

Ako već gorite od želje za vlastitom kompanijom znajte da će vaša novoosnovana kompanija prije svega i prije svih financirati BiH poticajem od približno 8000 KM.

Pa izvol’te!

 

Foto: Wikis.com

Irena Omazić

PR i content marketing specijalist. Pomaže klijentima web stranicu pretvoriti u biznis alat uz pomoć strateški planiranog sadržaja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.