[Zanimanje] Bloger i to plaćeni!

Mnogo je onih koji se čude (i podsmjehuju) što se blogovanje navodi kao zanimanje jer danas gotovo svaka druga osoba piše blog.

Na mom Facebook profilu stoji da sam po zanimanju bloger. Istina da to nije bilo moje primarno zanimanje, ali je s vremenom u praksi prevladalo.

Blog pišem od 2010. godine, ne mogu reći da sam pretjerano aktivna i ne mogu se (sudeći po Google Analyticsu) pohvaliti ogromnim posjetama, utjecajem, popularnošću. To su valjda one reference koje dijele uspješne blogere od onih manje uspješnih.

Unatoč nedostatku navedenih parametara uspješnosti to me nije spriječilo da za svoje zanimanje odaberem blogovanje i počnem zarađivati pišući blog.

Kako boger može biti zanimanje?

Zanimanje - plaćeni bloger

Kao i bilo koje drugo zanimanje i bloger može biti zanimanje. Nije to neki fensi naziv za one koji ne rade ništa. Nije to ni stručno prihvatljiviji termin za ležača ili ležačicu koji po cijeli dan peglaju kauč.

Biti bloger po zanimanju znači da ste toliko dobri u tome i toliko ste izbrusili sve potrebne vještine da vas netko želi platiti da za njih pišete. Proces je vrlo jednostavan, vi isporučite proizvod određene kvalitete i za taj proizvod dobijete novac. Igrom slučaja taj proizvod je blogpost.

Šta imaju oni koji žele biti (PLAĆENI) blogeri

  • Oni koji žele biti plaćeni blogeri moraju prije svega imati blog!

Vrhunski talent za pisanje i odlične ideje ipak nisu dovoljne, potrebne su i “reference” odnosno vaš trag da ste kao bloger nekad nešto stvarali, način na koji ste stvarali. Sve one vještine koje sam ranije spomenula negdje se moraju steći. Najbolje je da sami sebi postanete prvi klijent i napravite tu referencu.

  • Razumijevanje procesa stvaranja i promoviranja sadržaja (content creation i content curation)

Ono što vam aktivno pisanje i objavljivanje na blogu mogu dati jeste razumijevanje procesa stvaranja sadržaja i njegove promocije. Dobar tekst na blogu još uvijek ne znači mnogo jer za taj jako dobar tekst bi netko trebao čuti i pročitati ga.

Objaviti link na društvenim mrežama nije problem i to može napraviti svatko, ali rezultate objave sadržaja nemaju svi. Dakle morate znati kad objaviti, kako plasirati sadržaj (sa slikom (kojom?), sa video klipom, u koje vrijeme…).

  • Vještine stvaranja sadržaja

Odavno za pisanje bloga vještina pisanja nije jedino što je potrebno.

Vještina pisanja jeste potrebna da biste stvorili tekst koji je kostur vašeg blogposta, ali razlika između čitanog sadržaja i dobrog teksta leži upravo u procesu koji slijedi nakon pisanja teksta, a to je uređivanje sadržaja.

Multimedijalni sadržaji koji upotpunjuju priču, linkovi na relevatne izvore kao dopuna priči, naslovi i podnaslovi teksta koji strukturiraju sadržaj… sve su to elementi kojima morate vladati kao bloger koji zna svoj posao.

Nemam veliku posjećenost, a želim zarađivati kao bloger

I to je moguće.

Ako nemate velike brojke koje vole svi sponzori morate ponuditi nešto drugo u zamjenu. Izuzetno poznavanje oblasti o kojoj pišete, svoje vještine i znanje, aktivna uključenost u zajednice od kojih klijent može imati koristi…

Izuzetno velika posjećenost na blogu potrebna je ako želite objavljivati sponzorirane tekstove i slične reklamne sadržaje na svom blogu, svojoj domeni, pred svojim čitateljima. Za pisanje na klijentovom blogu možete se provući i bez velikih brojeva, ali morate umjesto velikih brojeva ponuditi nešto jako specifično i dobro.

Jedna od mogućnosti je da imate niche blog sa jako kvalitetnim sadržajem. Zajednica koju s vremenom izgradite oko takvog bloga vrlo je uvezana, aktivna i zahvalna što je pojedinim sponzorima itekako potrebno. Ponuditi svoj kredibilitet i poznavanje tematike već je dovoljno velik ulog.

Druga mogućnost je ona koju sam ja imala – izgrađen bloger. Manju posjećenost na blogu, ali uz izbrušen stil pisanja, razumijevanje procesa stvaranja (content creation) i plasiranja (content curation) sadržaja u online okruženju. To je bilo dovoljno za angažman. Nakon prvog plaćenog angažmana ponude počnu dolaziti vama ne morate vi tražiti njih!

Zablude o blogovanju

Blogovanje nije besposličarenje i piskaranje, niti to može raditi svatko sa internet konekcijom. Ne morate imati primarno zanimanje da biste o tome mogli blogovati. Ne morate imati nevjerojatan talent za pisanje, to se uči vremenom i vježbanjem.

Ako ste plaćeni bloger to ni u kom slučaju ne znači da kamčite novac od sponzora!

 

Foto: Aaron Davis/Flickr

Related Posts

Leave a reply