​Ključne riječi: Kako ih pronaći i koristiti (primjer SEO optimizacije bloga)

​Ključne riječi: Kako ih pronaći i koristiti (primjer SEO optimizacije bloga)

Kada radimo SEO ključne riječi su među prvim elementima koje istražujemo.

Nije dobro napisati blog, pa onda raditi SEO optimizaciju.

SEO počinje prije pisanja.

Prvo ćemo saznati za koju namjeru optimiziramo blog. Ta namjera treba biti sadržana u ključnim riječima.

Što su ključne riječi

Ključne riječi kojima radimo SEO optimizaciju bloga su most između publike i sadržaja na našoj web stranici. One su sredstvo koje će nam poslužiti da pomognemo svojoj publici.

Zašto samo sredstvo i pomoć, a ne glavni element SEO optimizacije?

Tekst se ne optimizira za ključnu riječ, nego za potrebu koju ima naš čitatelj. On te potrebe nije uvijek svjestan ili nije svjestan svih problema koju se vežu za taj pojam. Zato je naš zadatak otkriti probleme i povezati ih uz ključnu riječ koju čitatelj koristi.

Kako planirati ključne riječi

Strateški planirati ključne riječi znači izabrati one koje će tebi donositi poslovnu korist.

Postoje ključne riječi koje su vezane za tvoj biznis i industriju u kojoj posluješ, ali tebi ne mogu pomoći da ostvariš poslovni cilj. Zato je planiranje važno.

Izrada plana ključnih riječi počinje:

 1. poznavanjem svog idealnog klijenta
 2. poznavanjem njegovog načina razmišlja o toj temi

Kada znaš ove informacije, onda može pomoći i alat za traženje ključnih riječi.

U praksi to izgleda ovako.

Ono što prodaješ, usluge ili proizvode, podijeli u kategorije. Ovo sam pokazala na primjeru prodaje namještaja u jednom svom starijem blog postu.

kako definirati kategorije sadržaja

Svaku kategoriju istraži tako da od svojih potencijalnih kupaca čuješ što traže. Mogu ti biti od koristi:

 • povezana pretraživanja na Google,
 • grupe na društvenim mrežama su sjajan alat u kojima dobijete mnogo ideja,
 • alati za istraživanje ključnih riječi.

Cilj je izabrati odgovarajuće ključne riječi. Nije svaka fraza koja je vezana za vašu kategoriju dobra za vas. Pokazat ću vam kasnije na primjeru zašto nije.

Kako pronaći ključne riječi

Kada shvaćaš problem svog potencijalnog kupca, lakše je pronaći riječi koje on ukucava u Google.

Alati ti mogu pomoći u traženju ključnih riječi, ali ne mogu zamijeniti tvoje poznavanje ciljane publike.

Zašto ovo kažem?

Implantat zubi, kada sam ja provjeravala, nije tražio nitko. Implant zubi je tražilo 720 ljudi. Vi možete koristiti termin koji je stručno i jezički ispravan, ali treba mudro procijeniti koja opcija će ostvariti onaj cilj zbog kojeg vam ova ključna riječ treba.

Publika ima svoju logiku, svoju percepciju problema i to razmišljanje treba biti element koji ulazi u analizu ključnih riječi. Ne ono što se podrazumijeva jer je stručno, nego ono što publika traži.

Kako ću znati koje ključne riječi meni trebaju

Prvo planirate rezultat koji vam treba.

Naravno, plan je da se proda nešto, ali mi vjerojatno nećemo prodati ako čovjek pročita jedan blog post. Zato nam trebaju i oni blog postovi koji grade naš autoritet, grade povjerenje kupaca, koji educiraju.

Ovo znači da ključne riječi koje mi trebamo su:

 • informacijske
 • edukacijske
 • transakcijske

Kako znamo koja je koja?

Razmislit ćemo o namjeri što čovjek želi postići i koristi ove riječi da to pronađe na Google.

Ako tražite informaciju (objašnjenje o nekoj pojavi ili stvari) to je informacijska ključna riječ, ako želimo novu vještinu ili naučiti nešto to je edukativna. Ako pretražujemo uslugu izrađivanja mape ključnih riječi, vjerojatno nam je ta usluga potrebna. Manje je vjerojatno da to netko želi raditi za sebe i pretražuje uz pomoć ove ključne riječi.

Kako možemo pogriješiti u izboru ključnih riječi

Biramo ključnu riječ koja je vezana za ono što prodajemo, koja ima dobar volumen (broj pretraga u određenom periodu) ni prevelik ni premalen, imamo dobar tekst koji se klika i dovodi posjete. I ništa. Rezultat je ništa osim posjeta.

Sve smo uradili dobro, a ništa ne valja.

U čemu je problem?

Zamislimo da si ti vlasnica knjižare i želiš knjige prodavati u web trgovini. Počet ćeš koristiti SEO da bi privukla ljude na web i onda bi ponudila posebne cijene i pakete knjiga.

Čitanje knjiga se čini kao dobar početak za SEO optimiziran blog post.

I onda se dogodi gore spomenuti problem. Imaš posjete na web i ništa više od toga.

Zašto?

Zato što tvoja namjera i namjera čitatelja (search intent) nije ista.

Ljudi koji pretražuju na Google čitanje knjiga traže nešto besplatno što će čitati online. Želiš li ti biti izvor preporuka za čitanje knjiga online? Vjerojatno ne. Tvoja namjera je prodati papirnu knjigu.

Znači, čitanje knjiga nije dobra ključna riječ za tvoj biznis.

Općenita je i nije jasno na što se precizno misli.

Ne želim čitati knjige, nego čitati knjige …o content marketingu, …o vrtlarenju, …o uređenju doma. Publika koja traži ovakve knjige vjerojatno zna što hoće i bliže je kupnji.

Strateško planiranje ključnih riječi znači da moraš procijeniti kakva može biti poslovna korist od ključne riječi koju koristiš.

Je li izgradnja povjerenja kroz edukativne blog postove poslovna korist? Ili je poslovna korist tema koja izravno nudi ono što ti prodaješ?

Oboje. Hoćeš li odabrati prodaju ili edukaciju, ovisi o okolnostima u kojima sada posluješ i odnosu koji si izgradila sa svojom publikom.

Primjer edukacije kroz blog post može biti Kako pisati blogove. Ova ključna riječ ima 110 pretraga na Google. Ja sam napisala tekst koji te, korak po korak vodi kroz proces pisanja bloga. Jesam li prodavala SEOcontent.academy? Nisam. Samo na jednom mjestu spominjem da taj program postoji. Sve ostalo u blogu je vodič kroz proces pisanja.

Kako će ovo meni donijeti poslovnu korist? Prvo povjerenje, da osjetiš da taj pristup donosi rezultat i da ti štedi sate života. O prodaji ćemo kasnije.

Gdje ću naći ključne riječi

Ključne riječi se ne moraju isključivo tražiti u alatima. Možeš ih otkriti kroz razgovor sa svojom ciljanom publikom, u raznim grupama na društvenim mrežama.

Istraživanje ciljane publike

Kako sam ja saznala za ključnu riječ kako pisati blog?

Prije nego što sam provjerila na Googleu, znala sam da je to problem moje idealne klijentice. Nakon definiranja i istraživanja moje ciljane publike i Zoom razgovora s potencijalnim klijenticama, otkrila sam da joj pisanje donosi mnogo nervoze i frustracije, oduzima sate života bez potrebe.

Dodatno sam čitala i analizirala blog postove i ostale sadržaje. Svaki je imao slične greške koje se ponavljaju. Sve ovo mi je otkrilo koja pitanja trebam postavljati.

Alat mi je otkrio da postoji određeni volumen (kako sam već spomenula 110).

Google povezana pretraživanja

Pojmove koji su povezani s ključnom riječi Google nam ponudi kao povezana ili srodna pretraživanja.

Alati za ključne riječi

Pored Semrusha koji je temeljit, detaljan i skup alat, postoje alati koji su jednostavniji za korištenje. Jedan od njih je besplatni Ahrefs keyword generator. Za početak je dovoljno dobar.

Uz pomoć dodatka za Chrome Keywords everywhere (koji ima i besplatnu verziju) mogu se pronaći ključne riječi, slična pretraživanja i long-tail keywords (fraze dugog repa). Na slici ispod je rezultat s plaćenom verzijom, besplatna nudi skromniji rezultat.

Gdje koristiti ključne riječi

Ključne riječi koristimo u svim dijelovima blog posta:

 1. Naslov
 2. Meta description
 3. Uvod
 4. Podnaslov
 5. Tekst
 6. Fotografija (alt tag)

Naslov teksta je prvi element bloga koji optimiziramo. On privlači pažnju čitatelja na tražilici i zato nam je važno da sadrži ključnu riječ koju čitatelj koristi u pretrazi.

Meta opis ima 156 karaktera i piše se za čitatelja. Ako čitatelj razmišlja hoće li kliknuti na naslov, meta description će mu pomoći da donese odluku. Zato je važno da u ovaj opis stavimo ključnu riječ, da kažemo što tekst nudi i pozovemo čitatelja da nešto učini.

Prema mnogim SEO copywriterima, pojam za koji optimiziramo blog post bi trebala biti u prvih 150 riječi teksta.

Pored SEO optimizacije bloga, ključne riječi u tekstu mogu se smatrati logikom. Ako čitatelj pretražuje nešto, vi pišete o toj temi, nema baš smisla da u tekstu ne spomenete tu frazu. To najbolje možemo objasniti na tekstu o nekoj osobi. Pišete o čovjeku i nigdje u tekstu ne spomenete ime, nadimak i titulu, ima li logike?

I još nešto jako važno, zaboraviti spomenuti pojam o kojem pišemo (i koji smo koristili u naslovu) jednako je loše kao pretjerati s korištenjem tog pojma.

Kako optimizirati blog post za ključne riječi (primjer)

Da bih na praktičnom primjeru pokazala kako optimizirati blog post za ključne riječi, poslužit će baš ovaj blog. Naslov blog posta je Ključne riječi: Kako ih pronaći i koristiti (primjer SEO optimizacije bloga).

Primarnu ključnu riječ koristila sam u naslovu i meta opisu.

Identičnu ključnu riječ sam koristila u prvih 10% sadržaja blog posta. ZAPAMTI, nemoj poglupiti tekst da uguraš ključnu riječ u prvu rečenicu. Npr. Ako želite znati više o tome kako koristiti ključnu riječ u pisanju SEO optimiziranih tekstova, ovo je tekst za vas.

Tvoj tekst ima 3 sekunde da šarmira čitatelja. Nemoj to vrijeme potrošiti tako glupo da biste mi rekli ovo možda može biti tekst za tebe. Reci mi odmah zašto je tekst za mene.

Sljedeće mjesto na kojem sam koristila ključnu riječ su podnaslovi.

Ne mora baš svaki podnaslov sadržavati primarnu ključnu riječ (ja sam malo pretjerala). Ovo možete urediti naknadno.

Ako biste trebali poslušati jedan jedini savjet o SEO optimizaciji bloga i ključnim riječima, onda: nek’ bude prirodno, da djeluje kao da je svakoj riječi mjesto tu da bi tekst lijepo zvučao, a ne da bi se dobro optimizirao.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.